Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyuszik viselkedése

A házinyulat ugyan mintegy 2000 éve háziasította az ember, mégis ez az idő nem volt elég ahhoz, hogy levetkőzze őseitől az üregi nyulaktól örökölt viselkedési formákat. Nyulunkat akkor érthetjük meg igazán, ha megismerjük azt, hogyan is élnek az üregi nyulak.  A házi nyulak viselkedése tehát mind a mai napig az őseik magatartásformáit őrzi.

Először az ókori Rómában tartottak és szaporítottak nyulakat, étkezési célból. Nagy, közös kifutókban tartották őket. Szelektív tenyésztésük csak a középkorban kezdődött el.  A 16. századra elkezdtek kialakulni a ma ismert fajták.

Az üregi nyulak szigorú hierarchiával rendelkező csapatokban élnek. A füves, homokos síkságokat kedvelik, ahol üregrendszereket építenek ki maguknak. 
Általában nappal elbújnak üregeikben és alkonyatkor, illetve hajnalban legelnek.
A bak nyulak nagyon territoriálisak, a nőstények pedig agresszívan védelmezhetik fészküket.

LÁTÁS: A nyulak szemei oldalt helyezkednek el, hogy jó nagy területet belássanak, ahogyan más növényevők is. Sajnos azonban ennek ára van: a nyulak nem látják jól a közvetlenül a szájuk előtt lévő területet.
SZAGLÁS: A szaglás fontos eszköze a kommunikációnak. Illatmirigyek helyezkednek el a nyulakon több helyen. (Ld. illatmirigyek)
HALLÁS: A nyúl nagy fülei nem csak a tökéletes hallásban segítik őt, hanem a hőszabályozásban is nagy szerepe van. Átlagosan a nyulak füle a testfelszínük 12%-át teszik ki.

TAPINTÁS:  az ajkak és a bajusz érzékeny, meg tudja különböztetni a különféle takarmányokat.

SZOCIÁLIS viselkedés:
Szóval a nyulak nagy csoportokban élnek. Ezek a csoportok nem egymás alá rendeltséget mutatnak, hanem  a csoport kis klikkekre  tagolódik. Minden klikknek meg van a saját főnöke.
Az együtt tartott nyulak egy klikken belül gyakran együtt alszanak, és tisztálkodnak. Az ilyen nyulak nyugodtabbak, mint magányos társaik. Azokat a nyuszikat, akik elszakadnak a csapattól meg kell vizsgálni, nehogy valamilyen betegség jeleit mutassák.
Az egyedül tartott nyulak unalmukban sokféle dolgot tehetnek. Sokszor kaparnak, rágják a rácsot, tönkretéve ezzel a fogukat, kitéphetik a szőrüket, túl sokat esznek, játszanak a vizes tálukkal, vezetékeket, bútorokat rongálhatnak meg.
A kutatók azt találták, hogy azok a nyuszik, akik a választás után többet tartózkodnak emberek közelében szelídebbek lesznek, mint azok akik nyugalomban, egyedül, esetleg kizárólag csak nyúltársaikkal élnek. Éppen ezért érdemes nap, mint nap foglalkoznunk újonnan vásárolt nyuszinkkal.

Forrás: www.nyusziimadok.hu