Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyuszi tartás-higienia- ketrec

Forrás: www.nyusziimadok.hu Rengeteg érdekes információt találhattok ezen az oldalon! wink

A nyúltartás nem egyszerű dolog. Sok figyelmet igényelnek, és nem, ők nem kutyák vagy macskák, akik hízelegni fognak, az ő szeretetüket ki kell érdemelni. A törpenyúl tartása szinte azonos bármilyen más nyúl tartásával.

Ez a cikk elsősorban azoknak a nyúlgazdáknak szól, akik házi kedvencként tartják a nyuszijukat. A nyulak számára fontos, hogy legyen egy hely, amelyet saját tulajdonuknak érezhetnek, ami menedéket és biztonságot ad nekik. Ez a hely lehet alapesetben a ketrecük, de akár a szoba is. a cikk most elsősorban a ketrecben tartott nyuszik gazdájának szól, hogy hogyan is rendezzük be megfelelően a ketrecet.

A nyuszik nagy mozgásigényéből adódóan az alap méret legyen a 100x56x45 cm körüli ketrec legjobb az elől és felül is nyitható. Ennél kisebbet ne vegyünk, hiszen a nyuszink se fogja magát kényelmesen érezni, továbbá a kisebb méretű ketrecek nem véletlenül tengerimalacnak és más kisebb termetű állatoknak van kitalálva. Nyuszi ketrecek léteznek fából, műanyagból, a fa inkább kültérre ideális, a műanyag pedig szobába. A fa ketrecek jobban védenek a huzat ellen, ami veszélyes a nyuszikra nézve. Léteznek még több emeletes ketrecek, ezek a nyuszi komfortérzetét növelik, számra is jobb ha több "helyiségben" is tud lenni.

Ha a ketrecünket beszereztük fontos, hogy jó helyre helyezzük a szobában. Fontos, hogy fényes helyen legyen, de ne érje huzat, esetleg hideg levegő a nyuszit közvetlen, ne legyen túl közel Tv-hez, hangszórókhoz, konnektorhoz, elektromos eszközökhöz. Ezen eszközök mágneses sugárzása semmilyen élőlénynek nem tesz jól hosszútávon. Fontos még továbbá, hogy fűtőtest közvetlen közelébe se helyezzük.

Ha megtaláltuk kedvencünk ketrecének a megfelelő helyet a lakásban, jöhet a berendezés. alapvető felszerelések, amire szükségünk lesz: Sarok wc, önitató, kerámia tál, szénatartó.

Ha wc-t vásárolunk a nyuszinak, a legcélszerűbb a számukra kifejlesztett sarok wc-t választanunk, ugyanis a nyuszik számára a legkedvezőbb ürítési pozíció az, ha egy sarokban végezhetik el. A wc-t több dologgal is feltölthetjük. Ajánlatos fapelletet választani, hiszen ez szívja fel a nedvességet, és tartja magában a szagokat a legtöbb ideig. A csutka alom is megfelelő nyuszi almozására, és a faforgács is, viszont a faforgács nedvszívó képessége és szagmegkötése nem túl jó. Macskaalom használata nem ajánlott, a nyuszi lenyelheti, amely bélelzáródást okozhat nála.

Önitatót lehet kapni csapos, illetve golyós változatban is, mind a kettő abszolút megfelel a célra, érdemes masszívabbat választanunk, hiszen elég kellemetlen, amikor szétesik és elárasztja a ketrecet a víz. Legalább 5dl es legyen az itató, sokkal nagyobbat se célszerű választani, mert a víz egy idő után beáll, különböző baktériumok kezdenek el benne dolgozni, illetve kisebbet se, mert egy nyuszi megiszik egy nap 3-5 dl vizet.

Tál szempontjából a kerámia tál a legjobb választás, hiszen a műanyag tálalak a nyuszi elő szeretettel tudja borogatni, dobálni. A kerámia tál súlya miatt a nyuszi nem fogja tudni a tálat borogatni.

Jó kis "találmány" a ketrec oldalára felhelyezhető szénatartó, hiszen a nyuszi kedvére tud csipegetni belőle, a széna helyet se foglal helyet, illetve nem fog a nyuszi szőrére ragadni, vagy a lábát megszúrni, ami elég körülményes ápolást von maga után.

Megosztó dolog, hogy mit tegyünk a nyuszi "alá". Én nem javaslok semmit a nyuszi alá, se forgácsot, se szénát, hiszen felesleges. A nyuszi ki fogja túrni maga alól, ha a nyuszit kiengeded, a szobád tele lesz a szőrére ragadt forgács/széna darabokkal, fapelletet pedig az egész ketrecbe kifejezetten butaság tenni, hiszen a lábát borzasztóan megviseli, valószínűleg talpfekély kialakulásához vezet. Az egész ketrec bealmozása megnehezíti a wc-re való rászokást is. Szőnyeget se ajánlatos a ketrec aljába elhelyezni, könnyen beakad a nyuszi körme, amely súlyos sérülésekhez vezethet. Kis ház elhelyezhető továbbá még a ketrecbe, de a magadhoz szoktatási időszakban egyáltalán nem ajánlott, ugyanis el fog bújni a nyuszika, és a kommunikációja a külvilággal egyenlő lesz a nullával. Jó ha lát téged, megszokja a mozgást, a ketrecbe nyúlkálást… A nyuszinak a legjobb fogkoptató a széna, de lehet neki behelyezni faágakat (vékonyakat) ezekkel jól eljátszik, leköti az idejét (A legjobbak és legkönnyebben beszerezhetők erre a célra a tölgyfa, alma, fűzfagally.) Nyalósót is lehet behelyezni, amely jó a nyuszi ásványi anyag utánpótlása céljából, továbbá szénagömböt, amely szintén fejleszti a nyuszi egyensúlyérzékét, és szórakozást, kihívást nyújt a nyuszinak. A nyuszi lekötésére egyre több dolog állhat rendelkezésünkre az üzletekben. Ajánlom odakintre az alagutat, a nyuszid borzasztóan szeretni fogja.