Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyuszik viselkedése

2016.01.19

1. Nyulak viselkedése

 • Miért változott meg eddig szelid nyuszim? Hogy lett egyszerre vérnyúl a kezes bárányból? Stb.

A megváltozott viselkedés oka a leggyakrabban az, hogy a nyuszi kislány, és elérte az ivarérett kort.
A nőstények nagyon territoriálisak, és ezt viselkedésükben is kimutatják, mindegyikük alfa-nőstény szeretne lenni, és védelmezi a területét.

Megoldások:
1. Az ivartalanitás lehet részleges megoldás, de semmiképp sem teljes. 
Előnye: a nyuszi valóban szelidül egy kicsit, és az ivartalanitott nyuszik tovább is élnek. Hátránya: sosem szelidül meg teljesen! Kezesebb lesz, kevesebbet murnyog, és kevesebbet támad, barátságosabb is lesz, de teljesen nem iktathatóak ki ezek az ösztönök nála! 
Továbbá, ami nagyon fontos, a törpenyúlnál az ivartalanitás veszélyes! Az ivartalanitást altatásban végzik, és ha utána nem kezd el rendesen enni, kakilni, leállhat a bélműködése, amibe belepusztul. 24 óra alatt teljesen le tud állni. 
Mi elvittük ivartalanitani az egyik nyuszit, a műtét kora délután volt, másnap reggel még mindig nagyon étvágytalan volt, és alig rágott el néhány szalmát, ezért visszarohantam vele az orvoshoz, azonnal injekciót kapott, és kétféle gyógyszert: az egyiket a bélműködés serkentésére, hogy beinduljon újra a pocak, a másik pedig mesterséges tápanyag volt, amivel kétóránként kellett őt etetni. Egy hétbe telt, mire el mertük hagyni teljesen a mesterséges kaját, addigra láttuk azt, hogy megint rendes mennyiséget eszik. Egész idő alatt figyelni kell, a kakiból látható legjobban, eszik-e normálisan vagy sem, egy percre nem hagytuk egyedül addig, mig nem volt újra jó étvágya. További fontos dolog, hogy a mai disznyúlnemzedék erősen túltenyésztett, emiatt gyenge az idegrendszerük. A nyuszi könnyen sokkot kaphat a műtét miatti traumától, amibe általában belehal.
3. Amennyiben nem vállalod az ivartalanitás rizikóját, a következő dolgokat tudod tenni:
- Ha rendszeresen a kezedre támad, akkor nyúlkálj minél kevesebbet a ketrecén belülre, ne piszkáld, kapja a simit, kaját akkor, amikor épp kint van, igy érezni fogja, hogy van olyan hely, ahol ő maradhat a főnök. Nálunk az a rendszer, hogy amikor a nyuszi elmegy „aludni”, azaz éjszakára becsukjuk, akkor, amig még kint szaladgál, megkapja a 
A ketrecen kivül pedig meg lehet neki tanitani, hogy „a kezed a főnök”. Ezt játékos, pici visszapofozással tedd, és főleg úgy, hogy finoman lenyomva tartod a fejét kicsit, ahányszor rád támad. Néhány nap alatt le lehet játszani ezt a meccset, utána megtanulja, hogy nem jó ötlet a rád támadás, különösen akkor, ha közben a ketrecen belül megmarad az ő territóriuma sértetlen formában.
- Tartsd minél többet a közeledben, mi egy időre különösen sokat vettük ölbe, kézbe, kanapére mellénk, amig le nem nyugodott kicsit. Beszélj neki sokat, azt mindegyik nyuszi szereti.
- A kedves, következetes nevelés megteszi a hatását, légy türelemmel! A nyuszik könnyen tanulnak, nagyon intelligensek, a tiéd is meg fogja érteni, hol a helye.

 

 • Nem eszik a nyuszi.

Azonnal vidd vissza az állatorvoshoz! NE várd meg a másnapot!
A nyuszi bélműködése nagyon érzékeny, ha nem eszeget szinte folyamatosan, akkor a bélműködés leáll, és az végzetes egy ilyen kis állatnál! Az állatorvos ilyen esetben tud adni gyógyszert, amitől beindul a pocakja, megjön az étvágya, plusz ad olyan mesterséges, vizben oldódó tápszert, ami szintén segit.
Nagyon fontos továbbá, hogy mindenképp tartsd melegen, nyugodt környezetben, és állandó megfigyelés alatt! A kaki mennyiségéből tudsz következtetni arra, hogy mennyit eszik, ezért mindenképp tiszta helyen tartsd a műtét után – márcsak a fertőzésveszély elkerülése végett is -, hogy jól látsszon.

 • Ketrecrágás, vécérágás

 

Nehéz feladat leszoktatni egy nyuszit a műanyag rágcsálásáról, de nyilvánvalóan nem tesz neki jót, úgyhogy kisérletezni kell. A nyuszi persze nem szeretné, ha meg lenne neki mondva, hogy mit rágjon, úgyhogy sok türelem és próbálkozás szükségeltetik. Ő ugyanis legtöbbször pontosan tudja, hogy nem szabad az adott dolgot rágnia, ez persze nem akadályozza meg a rágcsálás elmélyült művészetében.
Megoldási javaslatok:
- ha van a nyuszinak elég mozgástere, és eleget tud rohangálni, van sok játék, amivel el tudja foglalni magát, kevésbé rongálja a ketrecét. Ha sokat van bezárva, akkor rázza és rágja a rácsot, mert szeretné, ha foglalkoznál vele, sokszor a rágcsálás is a figyelemfelhivás egyik formája.
- próbálkozz fogkoptatóval, néhány nyuszi nagyon szereti
- tégy be a ketrecébe gyümölcsfa ágát, vagy kisebb fatuskót, esetleg csak faháncsot. 
Nyuszik számára biztonsággal adható fafélék:

 • tölgyfa
  hársfa
  fűzfa
  nyirfa
  bükkfa
  kőrisfa
  almafa
  körtefa
  mogyorófa
  nyárfa
  juharfa
  galagonya

Ne adj neki fenyőt, az gyantát tartalmaz! A tiszafa pedig mérgező, vigyázz!
Ha nagyobb, súlyosabb faág, NE akaszd fel! Manapság divatos a boltokban olyan faágat árulni, amire kampót szerelnek. A mi nyuszink lelkesen neki is esett, épphogy sikerült megakadályozni, hogy fejbe ne vágja a visszalendülő ág. Ne a ketrecdesign legyen a szempont, hanem a muszi biztonsága.
- adj neki vécépapir gurigát, néhány nyuszi azt is nagyon szereti rágcsálni, dobálni, gurigázni, és ez még csak nem is hangos.